Нови рекорди за годината! Ето колко студено е било тази нощ

Нови рекорди за годината! Ето колко студено е било тази нощ Нов температурен рекорд за годината е измерен днес, съобщават синоптици. Живакът е паднал до -16 градуса в Кнежа, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология. 
Следващият град в класацията е съседният Бяла Слатина, където термометрите тази сутрин показвали -14°С.
Мразовита е била изминалата нощ и във Видин. Там в 8 часа сутринта са измерени -12° С. 
В София пък температурата е била 11 градуса под нулата. 
Във Враца и Монтана е било сравнително „топло“ – едва минус 7-8 градуса. 
Минус 11.8 градуса е температурата, измерена тази сутрин, в 8 часа, в монтанското село Долно Церовене. Това е най-ниската стойност отчетена днес в станциите в област Монтана, съобщиха от Хидро-метеорологичната обсерватория. Във Вършец термометрите са показали минус 9 градуса. В Монтана, в 8 часа, е било минус 8 градуса. В последните две денонощия температурите рязко се понижиха и това доведе до замръзване на водата в езерото в парк „Монтанензиум“, в центъра на града. За утре синоптиците прогнозират малко по-високи температури с градус, два, като нощните остават отново отрицателни. В събота и неделя се очакват най-ниските стойности в област Монтана да са от минус 7-8 градуса.
Тази сутрин по върховете температурите са идентични, че дори и по-високи от тези в много от населените места - на Мусала е -11°С, Ботев -9°С, Мургаш -7°С. От Meteo Bulgariа обясняват причината - започналото затопляне във височина, при което се наблюдава инверсия в низините. 
Всеки знае, че с нарастване на надморската височина, температурите падат. Но това не е точно така в котловини и низини, оградени от планини и хълмове. Студеният въздух се държи точно като водата - той е по-тежък и се спуска до дъното на терена, като изтича през всеки възможен отвор, докато спре в най-ниското и вече няма накъде да се оттече. Всеки по-топъл въздух се избутва нагоре. Така се получава температурната инверсия - най-студено е в ниските райони, а малко (или повече) по-топло е по околните склонове.
За да се образува инверсия са необходими няколко условия - ясно небе, да няма вятър, и най-добре да е нощ.
 
11.01.2024, 09:36 часа
2529 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha