ПП-ДБ поискаха намаляване на комисионната за посредниците на винетки

ПП-ДБ поискаха намаляване на комисионната за посредниците на винетки "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение за намаляване на комисионата, която получават фирмите, продаващи винетки, от 7% на 3%. Новината съобщиха депутати от ПП-ДБ в социалните мрежи.
"Днес внесохме отново законопроекта за таван на таксите за посредниците на винетки, който в предходното Народно събрание не успя да мине - от сегашните 7% на 3%", написа във Facebook депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. Предлага се и "отвързване" на винетките от тол-таксите на товарните автомобили. "Което на практика значеше, че ако някой иска да продава винетки, трябва да мине през един от малко на брой посредници - т.е. веригата на посредници включваше две лица, а не едно", допълва той.
Внесеният проект забранява и посредници да рекламират в търсачки, като тъй като така изземват трафик от държавния сайт bgtoll. "Като напишеш "винетка" първо ти излиза рекламираният линк на посредниците, а държавният, който дава същата базова функционалност, е по-надолу). И въвеждаме задължение за служебна проверка на въведените данни в регистъра на МВР (защото такава в момента не се прави)", обяснява бившият министър.
Според него посредническата дейност има добавена стойност за системата, но не трябва да имаме олигопол с висок процент такса и то с услуга, която се конкурира с държавния сайт.
Миналата година стана ясно, че Националните доставчици на услуги, които се явяват посредници в тол системата, са получили повече от 110 млн. лв. комисиони от старта на системата през 2019 г. насам. Според МРРБ "Интелигентни трафик системи" ЕАД е получила малко над 88.9 млн. лв. с ДДС между 2019 и края на 2022 г. За същия период другата компания – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ – е получила малко над 21.4 млн. лв.
13.01.2024, 13:42 часа
332 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha