Американският космически апарат за Луната продължава да работи

Американският космически апарат за Луната продължава да работи Американският космически апарат, предназначен да кацне на Луната, продължава да работи въпреки проблемите с изтичане на гориво, съобщи АФП.
Компанията "Астроботик", която разработи спускаемия модул, планираше да осъществи първото кацане на американски космически кораб на Луната след повече от 50 години.
В началото на седмицата "Астроботик" обяви, че апаратът няма да кацне на лунната повърхност.
Въпреки това екипите продължават да търсят начини за "удължаване на живота му", се казва в съобщение на компанията от петък. Сега устройството се управлява като космически кораб с цел събирането на възможно най-много данни. Според компанията аномалията, възникнала малко след излитането на апарата в понеделник, може да бъде следствие от неправилно работещ клапан, причинил спукване в резервоара и изтичане на гориво от спускаемия модул.
До момента космическият апарат е останал в траекторията си и се намира на 350 000 км от Земята. На борда се намират научни инструменти на НАСА, които успешно предават данни. Два от тези инструменти измерват радиацията по време на полет, съобщи НАСА.
Изпращането на космически кораб до Луната не е лесно, написа в социалната мрежа "Екс" Ники Фокс, административен директор на НАСА. Тя поздрави "Астроботик" за упоритата работа.
Все още не е ясно как спускаемият модул ще завърши своето пътуване.
13.01.2024, 15:10 часа
322 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha