"Кралицата на винетките" се притесни, че ще ѝ орежат комисионите

"Кралицата на винетките" се притесни, че ще ѝ орежат комисионите Фирмата „Интелигентни трафик системи“ (ИТС) излезе с предълга позиция срещу законопроекта на ПП-ДБ, който предвижда значително орязване на комисионите за компаниите, които продават винетки за леки коли и маршрутни карти за големи камиони и големи автобуси.
Депутатите искат комисионът да се намали от сегашните 7% от продажбите на 3 процента, както и да се увеличат каналите за плащане на пътни такси, тоест повече фирми да предлагат тези услуги. По данни на МРББ възнагражденията за посреднически услуги изяждат по 17-35 млн. лева годишно от събраните суми за ползване на републикански шосета (които би трябвало да отиват за ремонт и поддръжка на пътища).  
Позицията на ИТС е пълна със сложни технически обяснения и позоваване на евродирективи, като се опитва да внуши, че реформите, които се лансират със законопроекта, са и невъзможни, и вредни. Но не е трудно да се разчете истинската причина за критиките - компанията се притеснява, че ще загуби и почти монополното си положение, и част от внушителните си приходи като посредник.
ИТС очевидно не харесва идеи, които ще я лишат от специалния ѝ статут. Фирмата бе първата, а дълго и единствена, която имаше право да събира пътни такси от името на АПИ и тол управлението. Тя бе обявена за Национален доставчик на услуги и всяка друга компания, която иска да е партньор на пътната агенция, трябва да сключва договор с ИТС. Така собственичката Станислава Арнаудова получи титлата "Кралицата на винетките".
Името на бизнесдамата нашумя преди дни в скандала за луксозна сграда в София, собственост на бивша фирма на Асен Василев. Оказа се, че наскоро сградата на ул. "Чаталджа" 3 и апартамент на същия адрес, притежаван от друга знакова персона от ПП - Даниел Лорер, са били продадени на "кралицата на винетките" за впечатляваща сума - над 5 млн. лева, а фирмата собственик малко след сделката е поискала да бъде обявена във фалит, на фона на съдебни претенции от германец, който се канел да заведе дело в САЩ.  

Критики без край 
"Предложените промени в Закона за пътищата ще влошат качеството на пътното таксуване, противоречат на европейското и националното законодателство и са технически несъвместими с тол системата и предполагат изграждането на нова система за продажба на електронни винетки с нови инвестиции от държавата", твърди в позицията си фирмата на Станислава Арнаудова. 
Нататък следват цели страници "разходка" из дебрите на мрежовите технологии и специализирания софтуер, като целта явно е да се внуши, че нищо в администрирането и събирането на пътните такси не бива да се променя.
"Според експертни оценки изградената смесена система на тол таксуване (на база време и разстояние) прави технически невъзможно „отделянето“ на продажбата на винетки и маршрутни карти от тол таксуването. За разлика от някои принципи за пътно таксуване в Европа, където системите за продажба на винетки и за тол таксуване са отделни, у нас системата е една и това прави технически невъзможно предоставянето на услугите диференцирано, както предлага законопроектът", гласи становището. 
Не финала ИТС изтъква, че "възнаграждението и функциите на Националните доставчици на услуги (НДУ) са уредени в Директивата 2019/520/EU на ЕС, според която държавите-членки трябва да включват в пътното таксуване разходите, свързани с предоставянето на услугите от НДУ, като размерът им осигурява качеството и ефективността на услугата в съответната държава.
В директивите обаче никъде не пише, че комисионът трябва да е 7 процента.
16.01.2024, 14:06 часа
563 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha