Министър Попов: България е спечелила делото срещу ЕК, качеството на въздуха се подобрява

Министър Попов: България е спечелила делото срещу ЕК, качеството на въздуха се подобрява Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че България е спечелила делото срещу ЕК, тъй като качеството на въздуха се подобрява по данни на всички станции, проследяващи чистотата.
"Един от успехите беше присъствието ни на глобалната конференция за климата. Бяхме забелязани и станахме фактор в европейската и глобална климатична политика. Нашата делегация беше много добре подготвена, организирахме 22 събития. Участвах в европейската позиция на глобалните преговори. Станахме част от програмата за екологично възстановяване на Украйна, коментирахме и въпроса за Черно море, каза Попов по NOVA NEWS. 
Попов коментира и темата с боклука на София. Министърът не смята, че въпросът е политически, а че има технологичен и логистичен проблем. По негови думи заводът за отпадъци би могъл да работи по по-модерни стандарти.
„Не е нужно да изграждаме нови и нови депа, просто трябва да се работи с ускорени темпове“, поясни министърът. Той посочи, че инсталациите в заводите не се проверяват от МОСВ, а от самия собственик и агенциите, които се занимават с условията на труд и технологичната адекватност.
„Продължаваме да бъдем на границата на допустимите норми в някои точки на страната. Технологично България се подобрява, което се отразява и на въздуха. В момента в световен мащаб се дискутира възможността нормите да се затегнат според изискванията на СЗО. За да можем да ги изпълним, трябва да електрифицираме и транспорта, и отоплението. Това може да се случи много бързо в България“, каза министърът. Той допълни, че при ускорена модернизация на транспорта и бита може да се покрият нормите на СЗО за 10 години.
Попов коментира и проблемите с въздуха в Русе. Той посочи, че Румъния трябва да отговори на екологичните стандарти и постоянно се водят разговори с властите в северната ни съседка.
Министърът допълни, че работят върху ново законодателство за миризмите. „Чакам списък от русенци с конкретните искания. Ще изпълним всички, които се отнасят към нас. За останалите ще проведа разговори със съответните институции“, увери Попов.
Той коментира и идеята за зарибяване на Перловската река. „Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба. Това ще е индикатор и за екологичното състояние на целия речен басейн“, обясни Попов. И допълни, че се ползва с политическа подкрепа в работата си.
18.01.2024, 13:30 часа
218 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha