ПП-ДБ извадиха нов кандидат за шеф на СОС

ПП-ДБ извадиха нов кандидат за шеф на СОС Столичният общински съвет прави седми опит за избор на председател.

Цветомир Петров е новият кандидат на ПП-ДБ за председател на Столичния общински съвет, за пръв път победителите в изборите се отказват от кандидатурата на Борис Бонев и предлагат нова. Кандидатурата на Петров беше представена от името на цялата група, включително и "Спаси София", които са част от коалицията. Вторият кандидат е Диана Тонова от БСП, която беше предлагана във всички досегашни опити на СОС да избере председател - и все неуспешно. Третият кандидат отново е Пламен Данаилов от ИТН.

При първото гласуване гласуваха само 39 общинари (ГЕРБ бойкотира гласуването), а 3 бяха недействителни бюлетини 3. Цветомир Петров получи само 23 гласа и отива на балотаж заедно с Диана Тонова от БСП.

Ако се стигне до избор, това ще сложи край на продължаващия вече над 2 месеца блокаж на градския парламент на София. Към днешното заседание ще има повишен интерес, тъй като вчера общинският съветник и лидер на "Синя София" проф. Вили Лилков коментира, че най-после очаква "бял дим" за избран шеф на СОС.    

Първото заседание се състоя в деня, в който и кметът на София Васил Терзиев прие поста от Йорданка Фандъкова - 13 ноември. Тогава за поста бяха издигнати 4-ма кандидати, сред които и водачът на групата на ПП/ДБ/Спаси София Борис Бонев, която е най-голямата в общинския съвет - 23 члена от общо 61 общински съветници. Нито един от предложените обаче не събра необходимите поне 31 гласа.

Следващото събиране на СОС бе на 20 ноември, когато отново същите съветници бяха предложени за председател, а резултатите от гласуването бяха аналогични. На 30 ноември Борис Бонев обяви, че вече не е кандидат за шеф и че оставя останалите 38 общинари да се споразумеят за консенсусна личност. ПП/ДБ/СС обаче не участваха в тайния вот и отново не се стигна до избор.

На 7 декември СОС се събра отново, но изобщо не направи опит за гласуване, а го отложи за 18 декември. Кметът Терзиев предложи по-ранна дата за следващата сбирка, но тя бе отхвърлена.

На 18 декември бе направен пети опит, който също се оказа неуспешен. На това заседание групата на ПП/ДБ/СС обяви, че новата им кандидатура е Грети Стефанова, която е най-възрастният член на СОС. Борис Бонев обясни, че издигането й се прави по пример на Народното събрание и избора на Вежди Рашидов. Както и на предишните четири заседания, ГЕРБ отново отказаха да издигат свой кандидат и в същото време отказаха да подкрепят Стефанова. По традиция групата на бившите управляващи изобщо не участва в тайното гласуване. След това ПП/ДБ/СС поискаха до Нова година да има поне още един опит в СОС, но останалите формации, без тази на Вили Лилков, решиха те да продължат през 2024 г.     

На 11 януари без никакви дебати и почти единодушно СОС отложи избора за днес. Предложението бе внесено от Карлос Контрера от ВМРО, който го мотивира с необходимост да се даде време на формациите да продължат преговорите. Ден преди това стана ясно, че кметът Терзиев и Борис Бонев са изпратили предложение до четири от останалите групи (без ГЕРБ и "Възраждане) на ротационен принцип за по 4 месеца за шефове на СОС да бъдат избрани лидерът на групата на БСП Иван Таков и на "Синя София" Вили Лилков, които да се сменят с Бонев през следващата година. Лилков трябваше да бъде избран първи и да е начело до април, след него трябваше да е Таков - до септември, след което да застъпи Бонев. На последващите консултации в общинския съвет обаче се разбра, че вариантът с ротационен шеф на СОС не се приема и остана да се договаря единствено консенсусен кандидат. 

Резултатът от днешното гласуване е важен дали може да се премине към обсъждане и гласуване на бюджета на София за 2024 г. Както "Сега" писа, проектът за него бе пурбикуван на 17 януари на страницата на общината и в момента тече едномесечният срок за внасяне на предложения за промени и на коментари по него. За тази вечер от 18 ч. в  Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е насрочено обществено обсъждане на документа. Бюджетът на София за 2024 г. е  в размер на 2 576 млн. лв., което е с около 20 милиона повече от бюджета през миналата година, който бе последен за мандата на Йорданка Фандъкова. От общата сума 1,114 млн лв. са държавно делегирани средства. Капиталовата програма е на стойност 595 млн. лева, от които 459 млн. са собствени средства на Столична община. От екипа на Терзиев поясниха, че целта на инвестиционната програма е тя да бъде реализирана в пълнота, а не отчасти, както се случваше досега. Към тези средства се добавят и финансираните от държавния бюджет 109 общински проекта на стойност 100 млн. лв.
25.01.2024, 13:25 часа
349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha