Вдигат данъка за стари коли, шофьори в Монтана отказват да преминат към електрически

Вдигат данъка за стари коли, шофьори в Монтана отказват да преминат към електрически Вдигат данъка за стари автомобили с почти 80 процента. Това предвижда проект на изцяло нов закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е подготвен от Министерството на иновациите и растежа. Най-засегнати ще са тези с дизелови двигатели. На жителите на Монтана обаче това не им пречи да управляват стари возила.
Вече близо 15 години Станимир от Монтана кара своя дизелов автомобил. Съгласен е да плаща по-висок данък, защото пари за електрическа кола или по-ново превозно средство няма.
„Аз съм готов да карам и автомобил за повече от 50 000 лева, но няма възможност. Това според мен касае обикновения българин, който изобщо не може да си го позволи“, твърди Станимир.
Целта на проектозакона е хората да се откажат да карат такива автомобили. В един от автосервизите в областния град ремонтират предимно стари возила. Разказват, че хората не биха се отказали от тях, дори и да им вдигнат данъка.
„Те ще си карат пак старите коли, защото е по-евтино и са по-евтини за поддръжка. А нямат и възможност да си купят електромобил“, категоричен е Красимир. 
В автокъща в Монтана се търсят предимно автомобили нисък клас. По-скъпите стоят с месеци непродадени. 
„Хората търсят коли на по-ниска цена и по-евтини за поддръжка, съответно с по-евтини части. Според мен няма да окаже абсолютно никакво влияние вдигането на данъка да стимулира хората за покупка на електрически превозни средства", подчертава собственикът на автокъщата.
Последната дума за конкретния размер на данъка ще имат общините. 
28.01.2024, 13:58 часа
7257 2
Коментари

stoidn

28.01.2024, 18:44 часа
Не разбрахте ли че историята с електрическите коли постепенно ще отшуми , макар и не веднага защото са вложени много пари . Продължаването на налагането на тези автомобили е изгодно единствено за производителите им.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha