Учените алармират: Плодовите сокове създават риск от напълняване

Учените алармират: Плодовите сокове създават риск от напълняване Според нов анализ на предишни проучвания пиенето на чаша или повече 100% плодов сок всеки ден е свързано с риск от увеличение на теглото при деца и възрастни.
"Един от основните проблеми на соковете е количеството - консумирайки плодове по този начин, е много лесно да се предозира", казва съавторът и водещ изследовател на храненето д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" и професор по медицина в Харвардското медицинско училище в Бостън.
"Например колко често изяждаме три портокала? И все пак една чаша портокалов сок е около три портокала, които могат да бъдат консумирани за минута-две, а ние можем да се върнем и да изпием още един, което ще добави много калории и ще доведе до скок на кръвната глюкоза", казва Уилет.
С течение на времето твърде многото захар в кръвта може да доведе до инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и други хронични състояния, казват експертите.
Макар че направените в проучването заключения не показват пряка причинно-следствена връзка, а само асоциация, констатациите са "доста обосновани и съвпадат с това, което виждаме в клиниката", казва детският ендокринолог д-р Тамара Ханон, член на комисията по хранене към Американската академия по педиатрия /ААП/.
Поради загрижеността за нарастващия брой на затлъстяванията и кариесите в детска възраст, ААП съветва родителите и настойниците да избягват изцяло соковете за бебета под 1 година, да ограничат приема им до 4 унции дневно за деца на възраст от 1 до 3 години и само до 6 унции дневно за деца на възраст от 4 до 6 години.
"Наистина няма здравословна причина да се консумира сок вместо цели плодове и зеленчуци, освен ако детето ви не може да ги консумира в суров и натурален вид", казва Ханон.
Според националните насоки за хранене тийнейджърите и възрастните не трябва да пият повече от 8 унции 100% сок на ден, а сокът не трябва да се разглежда като здравословен начин за утоляване на жаждата.
"Общите насоки са против "рутинния" прием - с други думи, да се разчита на сок, а не на вода за утоляване на жаждата, или да се консумира сок специално за ползи за здравето", казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, който е основал неправителствената организация True Health Initiative, глобална коалиция от експерти, посветена на основаната на доказателства медицина на начина на живот.
За някои притеснението от 100% плодов сок може да е озадачаващо - плодовете са здравословни, нали? И така, каква е разликата между плода и неговия сок?
"Целите плодове и зеленчуци съдържат пакети от хранителни вещества - въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини и фибри. Това е начинът, по който телата ни трябва да се хранят", казва Ханон. "Когато отнемем опаковката, отнемаме фибрите и структурните части на храната и тялото ни я усвоява и метаболизира по различен начин от този, за който е еволюирало".
Яденето на цяла ябълка например не повишава нивата на кръвната захар, защото фруктозата - захарта, която се съдържа естествено в плодовете и някои зеленчуци, се освобождава бавно в кръвта. Пиенето на ябълков сок обаче залива кръвта с фруктоза.
"Кръвта не може да е „сладка“. Това е опасно за органите, така че организмът разполага с много механизми, за да се отърве бързо от захарта и да поддържа кръвната ни захар в норма", обяснява Ханон. "Така че черният дроб, който метаболизира захарите, превръща голяма част от тези калории в мазнини, които могат да се съхраняват лесно и да не попадат в кръвта".
"Когато консумирате калории в твърда форма, мозъкът ви по-добре регистрира тези калории и съответно регулира приема на храна", казва Малик. "Но ако изпиете тези калории, може да не се почувствате сити и да започнете да ядете отново".
31.01.2024, 09:36 часа
291 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha