КНСБ: Издръжката на човек в България продължава да расте

КНСБ: Издръжката на човек в България продължава да расте 2855 лева на месец са нужни за издръжка на тричленно семейство, според КНСБ. 1438 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един човек.
"Издръжката на живота продължава да нараства. През 2023 г. тя е скочила със 17%. В момента има продължаващо нарастване на годишна база с 6.4 на сто". Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.
Според нея българските потребители все още усещат скока на инфлацията. Доходите обаче също плавно се увеличават. “Но през ноември 64% от работещите са получавали доходи за труд, по-ниски от средствата, нужни за издръжка”, каза Иванова.
По думите на икономическия съветник от БСК Щерьо Ножаров страната ни е шампион по темп на нарастване на доходите в ЕС. "Тръгваме от по-ниска отправна точка, но и цените са ни много по-ниски. Минималната работна заплата е скочила с 19.6%", уточни той.
Ножаров отбеляза, че доходите и разходите в София са по-различни от тези в Монтана, например, и е некоректно цифрите да се отнасят за цялата страна.
31.01.2024, 13:12 часа
229 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha