САЩ убедиха Еквадор да прехвърли руска военна техника на Украйна, Москва отговори

САЩ убедиха Еквадор да прехвърли руска военна техника на Украйна, Москва отговори

Руското външно министерство осъди решението на Еквадор да предаде на САЩ военна техника руско производство за използване в Украйна, определяйки го като "необмислено" нарушение на договора, предаде Ройтерс, съобщи БТА.
Миналия месец еквадорското правителство заяви, че ще приеме предложението на Вашингтон за размяна на това, което нарече "украински и руски метален скрап", за модерно американско оборудване на стойност 200 млн. долара. САЩ посочиха, че оръжията, които ще получат от Еквадор, ще бъдат изпратени на Украйна, за да помогнат за укрепването на нейните сили на бойното поле срещу Русия.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви пред агенция РИА, че решението на Еквадор е взето под натиска на външни сили. "Това необмислено решение беше взето от еквадорската страна под сериозен натиск от външни заинтересовани страни", посочи тя. "Нашите партньори са добре запознати с разпоредбите на договорите, които включват задължението да използват доставеното оборудване за посочените цели и да не го прехвърлят на трета страна, без да получат съгласието на Русия."
Властите в Еквадор заявиха, че Москва ги е посъветвала да не извършват размяна на техника, но допълниха че все пак смятат, че имат право да я извършат. Агенция РИА цитира и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че Русия не е получавала никакви искания от Киев за предаване на телата на военнопленниците, загинали при катастрофата на Ил-76 миналата седмица. Украйна заяви, че е отправила такова искане, припомня Ройтерс.

02.02.2024, 11:27 часа
394 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha