Парламентът прие важни промени за работещите хоум офис

Парламентът прие важни промени за работещите хоум офис Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда свързани с нормативната уредба за работата от разстояние.
Законопроекта, внесен от Министерския съвет, подкрепиха 136 народни представители, а петима се въздържаха.
Промените по отношение на работата от разстояние са в изпълнение на мярка от Националния план за възстановяване и устойчивост. Предвижда се в трудовия договор да бъде определено мястото на работа от разстояние. По този начин се обезпечава сигурността за страните по трудовото правоотношение и има възможност за работодателя да осъществява контрол на изпълнението на възложената работа.
Въз основа на предоставена от работника или служителя информация за характеристиките на осигуреното от него работно място, работодателят ще има възможност да предприема необходимите мерки за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Регламентирана е възможност за използване на автоматизирана система за отчитане на отработеното време.
Въведено е т.нар. право на изключване, което дава право на работника или служителя, извършващ работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.
Регламентира се основание за намаляване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова злополука, когато работещият от разстояние не е спазил правилата за безопасност и здраве при работа.
08.02.2024, 13:57 часа
286 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha