Сблъсъци и ранени по време на студентски протест в Атина

Сблъсъци и ранени по време на студентски протест в Атина Сблъсъци между протестиращи студенти са избухнали тази сутрин в центъра на Атина, съобщи телевизия Скай. При безредиците са били ранени осем души.
Инцидентите са се разиграли на улица „Панепистимиу“, където са започнали да се събират студенти за участие в общонационалния протест днес по обяд срещу разрешаването на частните университети в Гърция. Според информациите сблъсъците са започнали заради спор кой блок от участващите организации да застане в челото на шествието.
Много улици в гръцката столица са затворени заради хилядите студенти, които пристигнаха от цялата страна.
Участие в протеста са заявили 150 студентски дружества, ученици, преподаватели и служители на висши учебни заведения.
Според протестиращите законопроектът на правителството, който отваря вратите за основаването на частни университети, ще комерсиализира висшето образование, ще засили социалните неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще намали финансирането им.
От своя страна в публикация във Фейсбук премиерът Кириакос Мицотакис наскоро защити инициативата на правителството си, като заяви, че законопроектът е „голяма и историческа стъпка“, която ще позволи голяма част от 40-те хиляди гръцки студенти, които сега се обучават в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще създаде възможност за привличане на чуждестранни студенти в Гърция и ще върне в Гърция учени, които в момента преподават в чуждестранни университети.
08.02.2024, 15:18 часа
178 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha