Явор Божанков, ПП-ДБ: Бойко Борисов няма да ни сгъне

Явор Божанков, ПП-ДБ: Бойко Борисов няма да ни сгъне Това е абсолютно безумие да пратиш държавата отново на избори заради позицията външен министър. Защо е толкова важно външното министерство. Ако Бойко Борисов е готов да каже на софиянци и на цяла България, че всичко, което сме постигнали, ще го хвърли в канала, защото не може да си преживее егото. Нека е така, няма да ни сгъне.“ Така Явор Божанков от ПП-ДБ коментира думите на лидера на ГЕРБ, че Мария Габриел трябва да е премиер, МВнР да е на ГЕРБ след ротацията или няма да се водят повече преговори.
„Ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика, външен министър, председател на външна комисия, искат цялата отговорност, за нас е изкушаващо. Изключително важно е тези международни политически цели да не падат жертва на егото на някого. Очевидно не е нормално човек да стига дотам. че да каже: хвърляме държавата на избори отново, слагаме червена линия“, добави Божанков.
Според него напрежението не е излизало извън зоната на ескалация от началото на кабинета.
„Неговото естество е такова - непримирими противници направиха правителство с такива компромиси, че няма как да няма напрежение“, каза Божанков.
По думите му външното инистерство е важно, защото има няколко причини за съществуването на този кабинет и най-големите от тях са външно-политическите цели, които са си поставили - Шенген и еврозона.
„Така че, ако ГЕРБ искат цялата власт във външната политика - премиер, външен министър, председател на външната комисия в НС. Те искат да носят цялата отговорност и за нас е най-лесно при един евентуален провал с Шенген да кажем - ето, те искаха цялата власт във Външно, получиха я. Но определено това не е работещо за България, защото ПП имат добри международни контакти, добри кадри в международната политика и можем да сме повече от полезни и заедно да постигнем тази цел“, обясни Божанков.
Ротацията е много ясно определена още при самото сформиране на кабинета. Мария Габриел и Николай Денков ни предлагат доклад с оценка за работата на всеки от министрите.
Записано е, че акад. Денков става вицепремиер, може да е с всякакъв ресор, заяви Божанков.
Той коментира и ВСС. Не трябва да се прави никакъв компромис с фигурите, които ще бъдат излъчени за ВСС, категоричен бе депутатът от ПП-ДБ. Той разказа, че в момента в групата им отчитат като грешка подкрепата, която са дали за Десислава Атанасова за КС.
10.02.2024, 15:26 часа
350 2
Коментари

Борисов

12.02.2024, 09:37 часа
Вече съм Ви сгънал! Очаквайте включване...

Ала-бала и абализми

10.02.2024, 16:46 часа
Госпожин, така му викат колегите, та Госпожин да не се обажда, като на тъпан плаката, никой не го е питал и никой не го интересува неговите плямпаници
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha