Израелската армия откри тунели под централата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Израелската армия откри тунели под централата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Израелската армия откри тунел на радикалната групировка Хамас, определена за терористична групировка в Съединените щати и Европа, под централата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) в Газа. В него се помещаваше разузнавателният център на Хамас. UNRWA каза, че не е знаела за тунела.
Израелските военни преведоха журналисти през 700-метровия тунел, който лежи на дълбочина 20 метра под земята. Непосредствено под сградата на централата на UNRWA има помещения, в които са открити сървъри и друго компютърно оборудване. Според военните това е бил разузнавателен център на Хамас. Освен това под сградата на близкото училище, управлявано от агенция на ООН, е открито подземно офис пространство.
Войниците показаха електрически проводници и оптични кабели, някои от които се простираха на повърхността - в мазето на сградата на UNRWA. Оттам твърдят, че в тунела е потекъл ток. Оръжия и боеприпаси на Хамас бяха открити в сградата на агенцията, вероятно изоставени, след като служители на UNRWA напуснаха централата.
Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини каза в социалната мрежа X , че агенцията не знае какво има под нейната сграда. Той уточни, че всички служители на офиса са спрели работа в сградата на 12 октомври миналата година и оттогава не са били там, така че UNRWA не може да коментира откритието.
„Медийните съобщения изискват независимо разследване, което не може да се проведе при активни военни действия“, добави Ладзарини.
11.02.2024, 13:59 часа
209 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha