Разбиха група за любовни измами в Разград, жертвите били мъже от Турция

Разбиха група за любовни измами в Разград, жертвите били мъже от Турция Поредната група романтични измамници разкри полицията в Разград. В средата на седмицата бе проведена полицейска операция, която била реализирана съвместно с турските служби. Жертвите били основно мъже от Турция. Задържани са 11 души, трима в разградското село Ясеновец, а останалите - в южната ни съседка.
Именно в Ясеновец преди няколко години беше задържана група, която се е занимавала с "ало" измами. Тогава имаше обвинения за пране на пари, данъчни измами, незаконна търговия с черна техника. Миналата година също тук беше разкрита групата за така наречените романтични измами, най-фрапиращият случай тогава беше, че гражданин на Азербайджан беше превел близо 1 милион долара.
Новото в схемата за примамване на мъже с обещания за брак и искане на пари е, че вече се използвали сметки в турски банки, а парите у нас пренасяли така наречените „финансови мулета".
"Самите български граждани разкриват сметки в турски банки на имената на българи - обикновено малоимотни, безимотни, социални аутсайдери", обясни Тихомир Тодоров - окръжен прокурор в Разград. 
Те били водени в Турция, където ги поемала тамошната група български измамници. Бързо били адресно регистрирани, след което отивали в съответната банка, където имат разкрита сметка и получавали дебитна карта.
"Впоследствие номерата на банковите сметки се предоставят на извършителите на "ало" измами, за да може по тях да се превеждат парични суми от измами. Тези лица менажират движението на паричните средства", обясни Златка Падинкова - началник сектор "Измами" в ГДНП.
Попадналите в капана мъже дори и не подозирали, че са жертви на измама, мнимите им бъдещи съпруги обичайно искали пари с мотива, че имат лични проблеми.
Мозъкът на групата, действала на територията и на двете държави, бил турски гражданин, задомен в Ясеновец. А останалите - голямо семейство от същото село. За около две години измамили десетки чужденци. В акцията в разградското село били задържани две жени на 36 и 38 години и един мъж на 21 години. Намерени са и иззети пари на стойност 30 хиляди лева в различни валути, злато, ценности, мобилни телефони, много банкови карти, лаптопи, тефтери, банкнотоброяч, както и голямо количество битови стоки. А в Ясеновец хората не били чули нищо и нищо не знаели.
Според разследващите не е ясна общата сума, която са взели измамниците, защото това е свързано с разкриване на банкова тайна и то в друга държава. Някои от жертвите им дори били изнудвани, заради компрометиращи записи. Не е ясно още и с какви методи мнимите бъдещи съпруги успявали да оплетат в мрежата си мъжете само с разговори по телефон. Вероятно жертвите не знаели, че жените са от България.
Установено е, че членовете на групата са успели да се сдобият със скъпи имоти и коли, и в България, и в Турция. Окръжната прокуратура в Разград е повдигнала обвинения за пране на пари. Грози ги от 3 до 12 години затвор.
11.02.2024, 15:12 часа
270 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha