Вдигнаха многократно глобите за незаконни заведения на плажовете у нас

Вдигнаха многократно глобите за незаконни заведения на плажовете у нас Многократно вдигане на глобите за незаконни заведения на плажа или за такива, която са с по-голяма площ от определената, гласуваха депутатите в петък.
С окончателно приети промени в Закона за черноморското крайбрежие санкциите в такива случаи стигат до 60 000 лева за първо нарушение, а при повторно и до 180 000 лв. Увеличават се и глобите, ако заведение се разшири извън предварително разрешената площ и места, като сумата може да стигне до 100 000 лв.
Така на практика се прави разширение на зона А, която не позволява да се строи, ако няма 100 метра разстояние от морето. За въпросните три плажа забраната важи за разстояние 500 метра. Там не може да има и заведения и огради. Разрешени са само осветителни тела, кошчета за отпадъци, пейки, чешми и преместваеми тоалетни. Археологическите проучвания също са позволени в тези зони.
Това на практика ще спре влезли в сила разрешителни за застрояване във въпросните 500 метра. Проектите на общи устройствени планове, които са допуснали това, трябва да бъдат преработени. На собствениците на поземлени имоти край трите екоплажа ще се заплати еднократно обезщетение от държавата в срок до три години.
Причината забраната за строителство да обхваща само тези три плажа е, че само те са със специален статут за природосъобразен туризъм.
Промените в закона защитават и дюните, попадащи на разстояние до 2 километра от морския бряг. Ако някой ги унищожи, го очаква глоба от 10 хиляди до 30 хиляди лева или имуществена санкция от 50 до 100 хиляди лева.
11.02.2024, 16:28 часа
275 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha