Кибератака блокира работата на 15 румънски болници

Кибератака блокира работата на 15 румънски болници Кибератака блокира системите за медицински услуги в 15 румънски болници, съобщи в. "Адевърул". Пациентите не могат да бъдат регистрирани, а спешните кабинети изпитват сериозни затруднения.
Сред 15-те болници три са от Букурещ, а именно Националния институт по пневмология Мариус Наста, клиничният институт "Фундени" и болницата за спешна помощ "Багдасар-Арсени".
Здравните заведения са наели система за медицински услуги от ИТ компания, чийто сървър е бил атакуван тази сутрин. Предстои да се определи как ще се отчитат и уреждат тези услуги, защото ако не могат да бъдат въведени в системата, болниците няма да могат да получават пари от Националната здравно-осигурителна каса.
Националната дирекция за киберсигурност (DNSC) обяви, че днес е била уведомена за кибератака с рансъмуер срещу доставчика на услуги. „Няколко болници са засегнати от атаката. Към този момент екип от специалисти на DNSC отиде на място, за да разследва кибер инцидента.
Рансъмуерът е специфичен вид злонамерен софтуер, който след инсталиране на устройство (телефон, компютър и др.) измамно изисква финансов откуп от жертвите, като заплашва да публикува, изтрие или задържи достъп до важни лични данни. Болниците де факто са били атакувани с вирус, подобен на този, който преди време засегна и компютрите в румънската Камара на депутатите.
12.02.2024, 14:06 часа
157 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha