Асен Василев агитира американци да купят "Лукойл Нефтохим"

Асен Василев агитира американци да купят "Лукойл Нефтохим" От Министерството на финансите хвърлиха светлина върху посещението на Асен Василев във Вашингтон. 
"Икономическото и енергийното сътрудничество със САЩ бяха акцент в ключови срещи на министър Василев", съобщи днес пресцентърът на МФ.
Финансовият ни министър е разговарял с Амос Хохстийн, заместник-помощник на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите. Сред обсъжданите теми са били "възможностите за намаляване на зависимостта от руски газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“.  Василев и Хохстийн са разговаряли за енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.
Още преди месеци Асен Василев обяви, че руският собственик на петролната рафинерия в Бургас иска да продаде активите си в България. И не скри, че правителството прави всичко възможно да "улесни" "ЛУКойл" в това намерение, както и че се надява на западни инвеститори. Руската компания  потвърди, макар и с неохота, че наистина преосмисля оставането си в България, но подчерта, че не е упълномощавала трети лица да търсят купувачи и че тепърва ще си наеме консултанти за проучване и евентуална сделка.
Междувременно енергийни експерти предупредиха, че има риск за привидна продажба, чрез която "ЛУКойл" всъщност ще запази влиянието си на българския пазар. Те са категорични, че ще е по-добре новият инвеститор да е компания от САЩ или от страна от ЕС, отколкото от Казахстан или Азербайджан, които имат твърде крепки връзки с руските енергийни гиганти.
14.02.2024, 13:19 часа
274 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha