Още малки лешоядчета ще летят из Врачанския Балкан /снимки/

Още малки лешоядчета ще летят из Врачанския Балкан /снимки/ Наблюденията на лешоядите в Природен парк "Врачански Балкан" показват повишена гнездова активност от декември. От края на миналата година, птиците започнаха по-рано да се подготвят да гнездят, а от началото на февруари се наблюдават и мътещи двойки.
До момента на територията на парка са установени общо 8 мътещи двойки белоглави лешояди, при други продължават процесите на копулация и строеж на гнезда. Много топлото време от началото на 2024 г. е причината за по-рано започналия гнездови сезон при белоглавите лешояди. 
В северните части на парка бе наблюдавана и двойка черни лешояди с пръстени РР, Р5 до естественото им гнездо на орех, което бе установено тук през 2023 г. Сега тази двойка си достроява гнездото, а вече бе наблюдавана и копулация. 
"Това са радващи новини и се надяваме времето в района да не поднесе изненади с резки промени и застудявания, които понякога могат да са фактор за евентуално напускане на гнездата и проваляне на гнездовия сезон особено за по-младите и неопитни двойки", пишат от Фондация ЕкоОбщност.
17.02.2024, 14:31 часа
351 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha