След спиране на тютюнопушенето имунитетът се възстановява бавно

След спиране на тютюнопушенето имунитетът се възстановява бавно След спиране на тютюнопушенето имунитетът се възстановява бавно и всъщност е по-увреден, отколкото се смяташе преди време, съобщи АФП, позовавайки се на две научни изследвания за дългосрочните ефекти на тютюна върху здравето. 
Пушенето влияе върху адаптивността на имунната система по много упорит начин, заключава изследване, публикувано в сп. "Нейчър". 
Според Световната здравна организация всяка година вследствие на тютюнопушенето умират осем милиона души. 
Изследването обръща внимание на един игнориран досега аспект - адаптивния имунитет, който остава увреден години след спирането на тютюнопушенето. Заключенията се базират на изследвания, направени на хиляда души, селектирани в продължение на повече от десет години за проект на института "Луи Пастьор" в Париж. Имунитетът на пациентите е изследван редовно по различни методи, най-вече по кръвен път, за да се види как влияят отделните фактори върху здравето и метаболизма. Най-решаващ фактор се оказва тютюнопушенето, следван от продължителността на съня и физическата активност, се казва  в изследването с водещ автор биологът Виолен Сент-Андре. 
Това не е новост - известно е, че пушенето засяга вродения имунитет и влошава възпалителните реакции. Настоящото научно изследване го потвърждава, констатирайки, че този ефект изчезва веднага след спиране на тютюнопушенето. Голямата новост е, че нещата не стоят по същия начин за адаптивния имунитет. По отношение на него ефектът остава при някои пациенти, трае в продължение на години, дори десетилетия. Учените са стигнали още по-далеч, откривайки връзка между тези проблеми на адаптивния имунитет и епигенетичен ефект - ДНК на пациентите остава непроменено, но излагането на тютюн засяга начина, по който някои гени функционират на практика. 
Това заключение не означава, че няма смисъл да се спира тютюнопушенето. Нежеланите ефекти постепенно отслабват. Но за да се запази дългосрочно имунитетът, е по-добре изобщо да не се започва, подчерта по време на пресконференция Сент-Андре. 
Това изследване, основано на биологически проучвания, не може да отговори на въпроса какви са последствията от имунните вариации върху здравето. Според авторите би трябвало да има последствия върху риска от инфекции, раковите заболявания, автоимунните заболявания. На този етап обаче това остава хипотеза. 
Друго изследване, публикувано в "NEJM Евидънс", определя точно до каква степен се увеличават рисковете за здравето при спиране на тютюнопушенето. То е взело предвид данните от 1,5 млн. души в Канада, САЩ, Норвегия и Великобритания. Учените са сравнили смъртността между отделните групи: активни пушачи; хора, които никога не са пушили; бивши пушачи. При последната група - тази на бившите пушачи, рисковете постепенно намаляват във времето. След като са спрели пушенето, пациентите имат нужда от десет години, за да се изравнят с втората група - тези, които никога не са пушили. 
И във връзка с това изследване трябва да се избягва заключението, че спирането няма бързи ползи - плюсовете са видими три години по-късно, се казва в изследването. Животът се удължава средно с пет години, което е половината път към надеждата за нормален живот. Ефектът от спирането на тютюнопушенето е най-видим при хора под 40-годишна възраст. 
17.02.2024, 14:19 часа
339 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha