Случаите на дребна шарка в Европа ще се увеличават

Случаите на дребна шарка в Европа ще се увеличават Случаите на дребна шарка в Европа ще продължат да се увеличават през следващите месеци. За това предупреждава Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията в последния си доклад по темата. 
През януари и началото на февруари има нарастване на заразените с морбили в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Това сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Регистрирани са седем смъртни случая заради болестта – шест в Румъния и един в Ирландия.
Недостатъчното ваксиниране и предстоящият сезонен пик на вируса ще доведат до още заразявания.
"Никой не би трябвало да умира вследствие на морбили", подчерта директорът на европейската агенция Андреа Амон и напомни, че ваксините са безопасен и ефективен начин, за да се избегне ненужната загуба на човешки животи.
Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду определи като тревожна тенденцията с увеличаващия се брой случаи на дребна шарка. "Това е изключително заразна болест със сериозни усложнения, особено за децата и уязвимите лица", посочи еврокомисарят.
Дребната шарка е заплаха за хората от всички възрастови групи, но най-опасна може да бъде за децата под петгодишна възраст, ако още не са ваксинирани, както и за имунокомпрометираните пациенти.
18.02.2024, 13:00 часа
316 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha