Политковская, Немцов, Пригожин... Кои са знаковите убийства на режима на Путин

Политковская, Немцов, Пригожин... Кои са знаковите убийства на режима на Путин Мистериозна смърт настига противниците на режима на руския президент Владимир Путин. Повечето от смъртните случаи и убийства остават до ден-днешен неразкрити.
Вижте списък на най-известните жертви на Путинова Русия.

Политковская – убита на рождения ден на Путин

Най-известният случай е на журналистката и правозащитник Анна Политковская, която беше застреляна на 7 октомври 2006 г. в асансьора пред апартамента, в който живее. Нейното убийство стана навръх рождения ден на руския президент. Политковская е родена в Ню Йорк в семейство на съветски дипломати от украински произход.
От 1999 г. до убийството й работеше за опозиционния вестник „Новая газета“, в който отразяваше войната на Путин срещу Чечения. Със своите кореспонденции тя дразнеше както руската власт, така и проруския чеченски елит, предвождан от Рамзан Кадиров. Има информация, че в деня, който е била убита, е подготвяла материал за незаконните мъчения на чеченската служба за сигурност. През май 2008 г., след проведено разследване, руската прокуратура посочи за конкретен извършител на убийството Рустан Махмудов, който е обявен за международно издирване.
В книгата си „Русия на Путин“ Политковская обяснява, защо не харесва руския президент: „За цинизма. За расизъм. За безкрайната война. За лъжите. За газа в Норд-Ост. За труповете на невинно убитите, които съпътстваха целия му първи мандат. Трупове, които може би дори не съществуват“.

Кой отрови Литвиненко?

Бившият полковник от КГБ и ФСБ Александър Литвиненко е първият известен случай на отровен, който се приписва на режима на Путин. Става известен с твърденията си, че е получавал заповеди от своите преки началници от службата за сигурност да убие Борис Березовски, който е един от най-влиятелните хора в Русия през 90-те години. Литвиненко е отстранен от ФСБ и по-късно през 1999 г. е арестуван по обвинения за превишаване на правомощията си при антитерористична операция в Кострома.
През 2000 г. успява да емигрира във Великобритания, където е силно критичен към действията на руския президент. Там той издава книгата „Взривяване на Русия: Терор отвътре“ и „ЛПГ – Лубянската престъпна групировка“, в които обвинява Путин, че стои зад серията от атентати на жилищни домове, станали повод за войната срещу Чечения през 1999 г. На вълната на тази война Путин стана президент през 2000 г.
На 1 ноември 2006 г. е приет изненадващо в болница и няколко седмици по-късно умира. Оказва се, че е облъчен със силно радиоактивния материал Полоний-210. Скотланд Ярд започна разследване, което установи няколко места с радиоактивно замърсяване, които са свързани с Литвиненко, включително и определени самолети, пътували от Москва до Лондон и Хамбург. Малко преди да почине Литвиненко публично обвини руското правителство, че стои зад неговото отравяне. Неговият случай беше отразен от световните медии.

Немцов – четири изстрела в центъра на Москва

Борис Немцов е една от звездите на руския либерализъм през 90-те години, министър и вицепремиер, през 1999 г. заедно с Ирина Хакамада и Сергей Кириенко създадоха Съюза на десните сили. По онова време Русия се намира в тежка икономическа и политическа криза и Немцов е един от политиците, които не изключват идването на власт на силен човек, който да замени болния Борис Елцин. Партията СДС първоначално е неутрална спрямо Путин и неговата политика, дори го подкрепя в някои негови инициативи и търси партньорство. Впоследствие Немцов се разочарова от Путин и по време на втория му президентски мандат вече е един от неговите противници. Напуска СДС и дори се кандидатира за президент през 2008 г., но впоследствие оттегля кандидатурата си. Създава партия, която да се бори с корупцията в Русия. На 27 февруари 2015 г. е убит от неизвестен извършител с четири изстрела в центъра на Москва на един от мостовете срещу Кремъл.

Мистериозните самоубийства – паднал от прозорец, ударил си главата в парапет

След започването на войната на Русия в Украйна силното напрежение в страната изби в серия от мистериозни случаи. От началото на 2022 г. десетки руски бизнесмени бяха намерени мъртви при неизяснени обстоятелства. Много от тях бяха официално обявени за самоубийства.
През юли 76-годишният Евгений Лобачев - пенсиониран генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация - беше намерен мъртъв в Москва. Смъртта му беше обявена за самоубийство.
От 24 до 26 декември 2022 г. имаше поредица от четири мистериозни смъртни случая. На 26 декември Павел Антонов - най-богатият депутат от Руската дума (руския парламент) и критик на Путин - загина в Индия, падайки от прозореца на хотел. Неговият спътник Владимир Биденов бе намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано.
69-годишният Алексей Маслов, бивш началник на руските сухопътни войски, почина в болница на 25 декември, а Александър Бузаков, който в продължение на десетилетие беше ръководител на руските „адмиралтейски корабостроителници“, почина на 24 декември.
Сред другите смъртни случаи са редакторът на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидентът на „Газпромбанк“ и висш служител на „Газпром“.
Подозрителните смъртни случаи на видни руснаци не се ограничават само до границите на Русия. През април 2022 г. Сергей Протосеня - бивш заместник-председател на „Новатек“ - беше намерен обесен на парапет. Съпругата и дъщеря му бяха намерени убити с прободни рани. Бизнесменът Михаил Уотфорд беше намерен мъртъв в дома си в Съри, Англия, а друг - Владимир Биденов - почина във Франция, след като си удари главата в парапет.

Последният полет на Пригожин

Евгений Пригожин, лидерът на частната военна компания „Вагнер“, беше единственият, който може би беше на косъм от това да свали Путин, но по неизвестни причини се отказа и плати с живота си за това. Основаната от него ЧВК действаше не само в Украйна, но и в Сирия, Африка и други горещи точки, в които Москва имаше своите интереси.
След продължителни месеци на сблъсъци с висшето военно ръководство заради начина на водене на войната в Украйна Пригожин оглави бунт. На 23-24 юни предвожданата от него групировка потегли на поход срещу Москва. Метежът в крайна сметка беше прекратен след тайни преговори, а самият Пригожин се премести в Беларус.
Човекът, осъществил схемата с мобилизиране на престъпници от руските затвори за войната срещу Украйна, беше ликвидиран точно два месеца след похода на частната му армия към Кремъл. На 23 август неговият самолет беше взривен. Заедно с него от политическата сцена изчезна и влиятелният генерал Сергей Суровикин, който по едно време командваше руските военни сили срещу Украйна. Военачалникът, известен с прякора Аргамедон, беше в добри отношения с Пригожин./БГНЕС
 
19.02.2024, 10:09 часа
202 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha