Вървим към избори: Мария Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Вървим към избори: Мария Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия Меморандумът на ПП-ДБ е опит за политическа търговия, прикрита зад лозунги, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на извънреден брифинг в Министерството на външните работи.
Тя е категорична, че няма да сложи подписа си под меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).
"Намирам т.нар. меморандум за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. По-подробен прочит на документа сочи за опит за политическо овладяване на съдебната система. (...) Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата", каза тя.
Габриел е на мнение, че ПП-ДБ на практика са предложили на ГЕРБ да се споразумеят за подялба на службите, регулаторите и съдебната система, в тежко противоречие с конституцията. Според нея реформите трябва да се правят чрез изменения на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти.
 "От така предложения документ и за най-големия лаик става ясно, че всички тези амбициозни цели няма как да бъдат постигнати за 6 месеца. Ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме или постигнахме до този момент? Или ще се искат от мен с ясното съзнание, че няма да мога да изпълня тези задачи?“, попита Габриел.
Извънредното изявление на Габриел дойде на фона на покачващото се в последните дни напрежение около предстоящата ротация на кабинета "Денков", договорена с т. нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която би трябвало да се случи на 6 март.
Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се скара на премиера Николай Денков и Мария Габриел - не преговаряли за ротацията, а пътували в чужбина. Той вдигна градуса в т.нар. "сглобка" като се закани на "некоалиционните" си партньори ПП-ДБ. "Ние не сме клошари. Няма да ни давате, ние ще ви бием и ще си вземем това, което заради компромиса беше надвзето от нас", каза Борисов.
На свой ред от ПП-ДБ предложиха меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността до декември 2024 г. В меморандума пише, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, то ГЕРБ и ПП-ДБ следва да се договорят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че за ПП-ДБ е важно да има отчетност на властта.
Тази сутрин Бойко Борисов каза, че не е чел меморандума. Той заяви, че Габриел му била "прочела 10 реда" от него и че "изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на некоалицията". Междувременно Христо Иванов отказа участие в сутрешния блок на bTV в последния момент заради "неотложни ангажименти, свързани с меморандума". В Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че меморандумът не е ултиматум, а отворена позиция, за да се стигне до разбирателство с ГЕРБ.
В меморандума на ПП-ДБ подробно са разписани процедури за попълването на регулаторите. От ДПС реагираха като заявиха, че ще блокират попълването им. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че "някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин" и че е абсурдно в меморандум да се иска подялба на съдебната власт и Антикорупционната комисия. "Това е нечувано. Ние няма да подкрепим това делкане и в делкане няма да участваме", каза Пеевски.
21.02.2024, 19:37 часа
1036 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha