Само за три месеца: Българите са похарчили за туризъм над половин млрд. лв.

Само за три месеца: Българите са похарчили за туризъм над половин млрд. лв. През последното тримесечие на 2023 г. българите са похарчили за туризъм над половин милиард лева. Те са платили за пътуване, хотелско настаняване, храна и развлечения 528.8 млн. лв. и за първи път прехвърлянето на границата от 0.5 млрд. лв. се случва през октомври, ноември и декември. През тези три месеца всеки ден българите са давали по малко над 5 милион лева за тази цел.
Досега единствено през третото тримесечие, което обхваща активния летен туристически сезон, разходите на българите за туризъм са над 1 милиард лева. Изключение правят само 2020 г. и 2021 г., когато бяха значително под тази сума.
В края на 2023 г. ръстът на разходите в сравнение със същото тримесечие на предходната година е 18%. Това няма как да се дължи на по-високите цени, защото между декември 2022 и декември 2023 г. инфлацията е само 4,7%. В чужбина, където са похарчени част от тези пари, поскъпването за същия период е дори още по-малко.
Разбивката на данните показва, че все по-значителна част от харчовете на хората се дължат на вътрешния туризъм
През последното тримесечие на миналата година в България са похарчени малко над 320 млн. лв. за туризъм, докато в чужбина - 208.5 млн. лв.
Но докато в България основната част от туристическите разходи са за храна - над 120 млн. лв., срещу почти двойно по-малко за хотели, транспорт и съвсем малко за развлечения, когато ходи в чужбина, българинът има съвсем други приоритети.
Зад граница туристическите разходи на българите са поделени почти поравно между храната, настаняването и транспорта. Тези за развлечения заемат най-малкия дял.
1.165 милион български граждани са ходили на почивка през последното тримесечие на 2023 г. 78.5% от тях са били някъде из страната, 18.2% - в чужбина, а 3.3% са били и в страната, и в чужбина, показват данните. Ръстът в сравнение с година по-рано е 13.5 процента.
Най-значителната група сред пътуващите е във възрастовия диапазон 25-44 години - близо 40% от всички.
Данните сочат и че българинът сравнително рядко прибягва до туроператор или туристическа агенция, 86.1% от всички пътувания са организирани самостоятелно.
24.02.2024, 16:19 часа
238 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha