Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите по-изобретателни

Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите по-изобретателни Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите все по-изобретателни. Това личи най-вече на границата ни с Турция, където редовно пристигат камиони, натоверени по документи например с мебели, а вътре в тях и с кашони с цигари. Укритията не са никак случайни. 
Преди дни на "Капитан Андреево" пристига камион, който по документи вози текстил и метални шкафове. Необичайната комбинация се оказва достатъчни съмнителна за митничарите.
„Точно в този случай е селектиран камиона по анализ на риска и се осъществява, както документален контрол, така и сканиране с рентгенова апаратура, при която не са установени необичайни плътности”, заяви Диана Маркова от Агенция "Митници".
На пръв поглед апаратът не дава данни за нещо незаконно в камиона. Следва обаче физически контрол. При текстила няма нищо нередно, металните шкафове обаче вместо празни, както е по документи, са пълни с контрабанда.
„Цигарите, които са открити, са над 1.4 млн. Пазарната им стойност е над 430 хиляди лева”, добави Диана Маркова.
Само за два дни митничарите са задържали близо 2 милиона къса цигари, а укритието е подобно.
„Много често цигарите се укриват в мебели, където се използват кухините. Има случаи на открити цигари в дивани, табуретки, между гипсокантонени плоскости, в алуминиеви профили”, уточнява Маркова.
От началото на годината задържаните цигари само на "Капитан Андреево” вече са над 6 милиона и половина къса. Най-често цигарите пътуват от Турция през България към Западна Европа.
„Целта на контрабандистите е да реализират нелегалните цигари на пазара в западна Европа, където цените са много високи, а пък те ще реализират по-големи печалби”, казва Диана Маркова.
За миналата година общо за Агенция "Митници" задържаните контрабандни цигари са близо 100 милиона къса.
25.02.2024, 12:56 часа
175 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha