Адвокатите от страната са възмутени от бездействието на прокуратурата по случая с Нотариуса

Адвокатите от страната са възмутени от бездействието на прокуратурата по случая с Нотариуса Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността от погазване независимостта на съдебната власт.
"Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление", се посочва в декларацията.
Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.
Оттам допълват, че ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните лица. "Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития", се посочва още в декларацията. Като се допълва, че още по-обезпокоителни са твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици".
"Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета", дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин", се казва в декларацията. Адвокатите призовават още да бъде сезиран специалния прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците, който да започне самостоятелно разследване.
Общото събрание на адвокатите призовава и адвокатските съвети в страната да проверят обстойно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни преписки и да повдигнат дисциплинарни обвинения.
25.02.2024, 14:06 часа
219 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha