Украйна се нуждае от повече оръжия, отколкото САЩ и ЕС могат да произведат заедно

Украйна се нуждае от повече оръжия, отколкото САЩ и ЕС могат да произведат заедно Министърът на стратегическите индустрии на Украйна Олександър Камишин заяви, че на фронта украинските сили се нуждаят от повече оръжия, отколкото САЩ и ЕС могат да произведат заедно, предаде агенция УНИАН.
По думите му украинската военна индустрия работи неуморно, за да удовлетвори нуждите на ЗСУ, но те са изключително големи. По думите на министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров западните страни не са изпълнили и 50% от обещаните доставки на оръжия.
Според Камишин цялата отбранителна индустрия на Украйна се състои от 500 предприятия, от които около 100 са държавни и около 400 са частни. Заедно те работят по проектиране, производство, ремонт и поддръжка за отбранителните сили. Това са 300 хиляди дизайнери, служители, учени, работещи за украинската отбранителна промишленост.
"Отбранителната индустрия все още е важен елемент от икономическия растеж и икономическото възстановяване. Миналата година от 5% ръст на БВП 1,5% беше в отбранителната индустрия", каза Камишин.
"Миналата година видяхме дронове в действие във въздуха, видяхме ги в морето. Тази година ще бъде годината, в която ще ги видим на сушата. Това ще е годината, в която ще чуете повече за наземни роботизирани системи", каза министърът.
Според него най-важната програма за Украйна е ракетната. "Вече имаме нашите далекобойни оръжия, които поразяват цели на 700 километра разстояние", подчерта Камишин. Той каза, че украинските предприятия значително са увеличили производството на боеприпаси. "Миналата година нашата отбранителна промишленост достави три пъти повече продукти, отколкото през 2022 година. Капацитетът за 2024 г. е шест пъти по-голям от този през миналата година", добави той.
25.02.2024, 15:44 часа
280 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha