Зеленски след срещата с Денков: Ценим, че България е с нас

Зеленски след срещата с Денков: Ценим, че България е с нас Българският премиер Николай Денков се срещна в Киев с Володимир Зеленски. Президентът на Украйна благодари на страната ни за подкрепата.
„Много ценим това, че България е с нас. Днес се срещаме в особен ден. В този ден украинците си припомнят събитията от 2014 г. – окупацията на нашия полуостров от Русия и началото на съпротивата срещу руските престъпници. За тези години ситуацията в Крим и в целия регион се е променила много. Това е бил един от най-безопасните и перспективни региони в света, но руската агресия превръща този регион в един от най-горещите“, каза Володимир Зеленски на съвместен брифинг след срещата.
„Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени много всяка проява на подкрепата на нашата отбрана. Искам да благодаря на България и за подкрепата на нашите усилия в Черно море за разширяване на търговските маршрути и за подновяване на нормалното корабоплаване“, каза още Зеленски.
Двамата са обсъдили и сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство.
„Обединихме подходите на Украйна и България към разработка на двустранни споразумения за гаранция за сигурност. Отделихме много внимание на въпросите за отговорността на Русия и България много ни помага в установяването на правдата за действията на руските престъпници“, заяви президентът на Украйна.
Володимир Зеленски заяви, че цени и подкрепата на България относно евроинтеграцията на Украйна.
"Благодаря за поканата, която ми позволи да почувствам със сърцето си вашето страдание, но и вашия героизъм, решителност да извоювате бъдещето. България съпреживява кошмара на опустошението, загубите. Видяхме това в очите на хилядите бежанци, за които отворихме сърцата си преди две години. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския район", заяви от своя страна премиерът Николай Денков.
"Продължаващата пълномащабна война е война срещу Европа и целия демократичен свят. Вече е явно, че целите на Путин се простират и извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са директна заплаха за националната сигурност на България, подкрепата на Украйна е защита за самите нас", заяви още Денков.
Той бе категоричен, че България застава безпрекословно на страната на Украйна, на страната на свободата, демокрацията и международния правов ред.
26.02.2024, 16:47 часа
216 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha