Предложение – Израел и „Хамас“ да спрат огъня за 40 дни

Предложение – Израел и „Хамас“ да спрат огъня за 40 дни Палестинската ислямистка група „Хамас“ е получила предложение за временно примирие с Израел. В документът е вписано спирането на огъня за 40 дни, както и размяна на палестински заложници срещу израелски такива, пише Ройтерс.
Новото предложение включва също ремонтни дейности на болници и пекарни в Газа, както и 500 камиона с помощи, които да влизат всеки ден в Ивицата.
Ще бъдат осигурени и палатки и каравани за бежанските лагери.
Черновата на предложението съдържа също освобождаването на 40 израелски заложници, сред които жени, деца под 19-годишна възраст, възрастни над 50 години и болни. В замяна израелската армия ще освободи около 400 палестински затворници и няма да ги арестува отново, коментират източници на Ройтерс.
Новите разговори за временно примирие са най-сериозните от последните седмици.
Междувременно американският президент Джо Байдън коментира, че Израел се е съгласил да не предприема военни действия по време на Рамадан в Ивицата Газа. Празникът започва вечерта на 10 март и приключва вечерта на 9 април.
Първото временно спиране на огъня беше през ноември, когато бяха освободени половината от заложниците, които групировката взе на 7 октомври.
Все още няма официални индикации от двете страни дали ще приемат примирието.
27.02.2024, 12:09 часа
152 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha