Пеевски сезира службите за 400 проруски бота, които водят дезинформационна война у нас

Пеевски сезира службите за 400 проруски бота, които водят дезинформационна война у нас Делян Пеевски сезира Прокуратурата, ДАНС и МВР за мрежа от 400 бота, които водят до информационна и дезинформационна война в България.
„Сигналът е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания от проф. Димитър Вацов, председател на УС на ФХСИ, публикувани в сайта на Фондацията и коментирани в медиите за “Машина от сайтове-гъби” които са близо 400 и произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии”, се казва в прессъобщение от ДПС.
ДАНС, МВР и Прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа, настояват оттам. „Да се разбере има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир", пише още в позицията.
„Навлизането в третата година от началото на войната на Русия срещу Украйна и в навечерието на европейските избори е от изключителна важност за националната сигурност на България и на Европа да бъдат установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу подобни посегателства в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи", твърдят от Движението за права и свободи.
27.02.2024, 12:18 часа
254 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha