Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия

Северна Корея е изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия Северна Корея е изпратила на Русия около 6700 контейнера с боеприпаси от юли насам, за да подкрепи войната ѝ срещу Украйна – белег, че прехвърлянията на оръжие между Пхенян и Москва не са спрели и все още продължават, заяви пред южнокорейската агенция Йонхап министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик.
Министърът заяви, че контейнерите може би съдържат повече от три милиона 152-мм снаряда. Според него е възможно да са били изпратени и 122-мм снаряди или комбинация от двата вида, но „във всеки случай може да се каже, че се били изпратени поне няколко милиона снаряда“.
Стотици севернокорейски заводи за боеприпаси работят на около 30% от капацитета си поради липсата на суровини и електричество, но тези, които произвеждат снаряди за Русия, „работят на пълни обороти“, допълни министърът, без да уточни източника на информация.    
Сеул и Вашингтон обвиняват Пхенян и Москва, че търгуват помежду си с оръжие, и заклеймиха Севера за това, че доставя въоръжение за руските войски в Украйна. И двете страни отхвърлят обвиненията, макар и едновременно с това да са поели ангажимент да засилят военното сътрудничество помежду си. 
В петък Държавният департамент на САЩ съобщи, че Северна Корея от септември насам е доставила повече от 10 хил. контейнера с боеприпаси или свързани продукти на Русия. 
В замяна Северът е получил около 9000 контейнера, предимно с хранителни запаси, което според министър Шин ѝ е помогнало да стабилизира цените им.
Служител от Министерството на отбраната в Сеул заяви, че не може да потвърди числата, но цитира Шин, заявявайки, че Русия е изпратила на Северна Корея с около 30% повече контейнери от юли насам в сравнение с изпратените в обратна посока.
Отделно от това Шин посочи, че Северът може да изстреля още следващия месец нов сателит в Космоса, като Москва продължава да ѝ предоставя техническа помощ в тази връзка.
„Не е ясно доколко и каква помощ ще осигури Русия, но колкото по-зависима става тя от севернокорейските снаряди, толкова по-голямо ще е равнището на предоставените руски технологии“, заяви министърът на отбраната на Южна Корея. 
27.02.2024, 15:36 часа
279 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha