Погребални агенции отказват да организират погребението на Навални

Погребални агенции отказват да организират погребението на Навални Погребални агенции отказват да организират прощалната церемония на Алексей Навални, който почина внезапно в затвора на повече от 1900 км от Москва. Говорител на критика на Кремъл заяви, че на екипа е отказван достъп до места за погребението, пише Скай нюз.
Кира Ярмиш казва, че от вчера екипът на Навални се е обаждал на „повечето частни и държавни погребални агенции, търговски обекти и погребални зали“.
Някои заявяват, че местата им са заети, а други отказват да споменат името на Навални, каза тя в публикация в социалната мрежа X.
„На едно от местата ни казаха, че на погребалните агенции им е забранено да работят с нас. След цял ден търсене все още не сме намерили кой да организира прощалната церемония“, пише тя.
Публичното прощаване с Навални е насрочено за края на тази работна седмица, а сътрудниците на опозиционния лидер търсят помещение, в което да се проведе, написа още говорителката на Навални Кира Ярмиш в понеделник.
„Търсим зала за публично прощаване с Алексей. Времето: в края на тази работна седмица. Ако разполагате с подходяща зала, моля, свържете се с нас“, написа Ярмиш в социалната мрежа X.
Проблеми имаше и преди това, когато дълго руските власти не освобождаваха тялото на Алексен Навални. Майка му даже записа видео, в което обясни, че е подлагана на натиск и заплахи от страна на следователи. Тогава тя заяви, че те са се опитвали да я притиснат да организира тайно погребение на сина си.
Кремъл отрече върху майката на опозиционера Людмила Навалная да е оказван натиск как да бъде проведено погребението му.
„Владимир Путин никога не е бил ангажиран с решения около тялото на Навални“, каза говорителят Дмитрий Песков.
В събота вдовицата на Навални - 47-годишната Юлия Навалная, публикува 6-минутен видеоклип в YouTube, в който осъжда президента на Русия Владимир Путин за това, че е накърнил християнските ценности, които изповядва, тъй като „се подиграва с майката на Алексей и я принуждава да се съгласи на тайно погребение“.
„Това е някакъв вид сатанизъм, езичество. Какво смятате да правите с тялото му?“, казва съпругата на опозиционера.
Акаунтите на екипа на Навални в социалните мрежи също така споделяха видеоклипове на руски знаменитости като балетната звезда Михаил Баришников, които призовават Кремъл да освободи тленните останки на Навални.
„Благодаря на всички, които публикуваха и записаха видеопослания. Всички вие направихте това, което трябваше да направите“, заяви в Телеграм Иван Жданов, един от главните помощници на Навални.
Въпросът сега е как ще протече погребението на Алексей Навални.
През август миналата година властите в Санкт Петербург организираха тайно погребение на лидера на наемниците Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа, след като оглави 24-часов бунт и марширува към Москва.
Семейството и помощниците на Навални обаче заявиха, че няма да приемат тихо погребение и сигнализираха, че ще се опитат да превърнат погребението на опозиционния лидер в рядка проява на несъгласие в Русия.
27.02.2024, 16:03 часа
522 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha