Община Берковица се включва в благородна инициатива

Община Берковица се включва в благородна инициатива Община Берковица е сред първите в страната, която с готовност се присъединява към благородната инициатива по случай Световния ден за борба с редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден от месец февруари. 
В четвъртък Часовниковата кула в града ще бъде осветена в един от цветовете, акцентиращи значимостта на кампанията – синьо, лилаво, розово и зелено. Инициативата се организира от Националния алианс на хората с редки болести /НАХРБ/ –  неправителствена организация, ангажирана с проблемите на хората, страдащи от редки заболявания.
Основна цел на кампанията е да повиши информираността на обществото по отношение на редките болести, както и да постави ключови въпроси, свързани с подобряване на възможностите за навременна диагностика и достъп до съвременно лечение на пациентите.
До момента в света са открити над 6000 редки болести, като у нас официално са регистрирани едва около 200, които засягат повече от 350 000 българи.
Местните администрации могат да подкрепят кампанията като в Световния ден за борба с редките болести – 29 февруари, осветят емблематични сгради в съответната община в някой от цветовете на глобалната кампания – син, лилав, розов и зелен.
"Всеки човек с рядко заболяване има нужда от нашата подкрепа и обществена ангажираност!", пишат от общината.
27.02.2024, 16:12 часа
267 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha