Русия осъди украинец на 12 г. затвор, обвинен в шпионаж

Русия осъди украинец на 12 г. затвор, обвинен в шпионаж Брянският областен съд осъди на 12 години в наказателна колония със строг режим украински гражданин, обвинен в шпионаж, предадоха ТАСС и АФП, позовавайки се на руските власти.  
"Присъдата е постановена срещу украински гражданин, признат за виновен за шпионаж – събиране и предаване на чужда държава на сведения, представляващи държавна тайна. Съдът осъди виновния на 12 години лишаване от свобода в наказателна колония със строг режим", пише в прессъобщение на съда, цитирано от ТАСС.
Брянска област е разположена до границата с Украйна, уточнява АФП.
Името на осъдения мъж не се съобщава, но според прессъобщението на съда, публикувано в канала му в социалната мрежа „Телеграм“, той е признат за виновен точно ден преди да предаде класифицирана информация за въоръжените сили на Русия на украинските спецслужби.
По данни на офиса на Федералната служба за сигурност на Русия в Брянска област, мъжът е пристигнал от Киев през Полша и Беларус в руския град Клинци през март 2023 г. Той е получавал от служител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) координати на географски местности, в които са били разположени обекти на руската ПВО, след което ги проучвал и изпращал отчети и снимки на украинското разузнаване. "След задържането му, в телефона на злосторника са намерени снимки, координати и видеозаписи на обекти, представляващи интерес за украинските спецслужби", отбелязват от ФСС.
Информацията, която е трябвало да бъде предадена на Киев, е била свързана с "присъствието на руски армейски сили" в Брянска област, пише още в съобщението на съда.
Обвиняемият "се призна за виновен и разкая" по време на процеса при закрити врата, твърдят магистратите. Той все още може да обжалва присъдата.
Руският съд редовно обвинява руски или чужди граждани, че предават информация на Украйна, след инвазията на Москва в страната преди повече от две години.
29.02.2024, 15:09 часа
138 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha