Военните пускат орган да дебне за дезинформация във всички медии

Военните пускат орган да дебне за дезинформация във всички медии Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация във всички медии и в интернет. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството, който беше обнародван в петък в Държавен вестник.
Предвидено е, че центърът ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". Наблюдението ще е на практика върху всички медии. В правилника е записано, че мониторинга ще, както върху "класическите”, така и върху  модерните медии. 
Центърът ще идентифицира и анализира характеристиките на хибридни информационни атаки срещу въоръжените сили и отбраната и ще прави ранно предупреждение за тях. Предвидено е той да противодейства на външната намеса и информационно манипулиране взаимодейства с аналогични структури в други министерства и ведомства, съюзни и международни информационни мониторингови структури и с неправителствени организации в областта;
Освен това ще провежда и организира проучвания на нагласите на целевите аудитории - по теми и/или като цяло за репутацията на Българската армия, въоръжените сили и възприятията за ефективността на политиките в отбраната).
Само преди няколко месеца министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че рязко е намалял броят на желаещите да стават част от Българската армия и това се дължи на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес".
Като пример тогава той даде неверните твърдения, че България ще изпраща войници в Украйна. "Тази година ситуацията е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, е много логично обяснение, което аз намирам, а именно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество", каза военният министър. Военният министър обясни, че е изразил притесненията си от разпространението на дезинформацията и пред президента Румен Радев.
Темата за центъра бе разгледана и в комисията по отбрана в парламента. Представители на МО уверили депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура, разказва БНР.  Пред комисията по отбраната военният министър припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.
Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и "изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние". От министерството увериха, че с промените вестник "Българска армия" няма да бъде закриван. А служители на вонения канал ще работят "няколко неща едновременно" или "коренно различни неща".
01.03.2024, 10:45 часа
209 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha