Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска e на посещение у нас

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска e на посещение у нас Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска e на посещение в България. Тя живее в изгнание, след като протестите срещу дългогодишния държавен глава Александър Лукашенко бяха задушени с арести и присъди.
Тихановска е поканена на дискусия в Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, а преди това ще изнесе лекция в Журналистическия факултет на Софийския университет, предава БНР.
Тихановска остава един от най-силните гласове срещу режимите в Беларус и Русия. 
"Политическата криза се състои в това, че през 2020 година Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отказа да я предаде на друг човек. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съюзник на Путин, въпреки че едва 4% от белорусите подкрепят участието на Беларус в тази война", каза Светлана Тихановска в интервю за БНР.
"На равнище, за мен, е много важно България, като страна с глас в Европейския съюз, да разбере, че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, че Лукашенко начело на страната е път към нищото".
05.03.2024, 09:09 часа
148 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha