Мрачни перспективи за цената на тока от 1 юли

Мрачни перспективи за цената на тока от 1 юли Мрачни перспективи представиха експерти и представители на институции за цената на тока след началото на либерализацията на енергийния пазар от 1 юли. Промените предвиждат първите стъпки на излизане на свободния пазар за бита, но до 1 януари 2026 година домакинствата ще бъдат частично защитени чрез компенсации за крайните снабдители (доставчиците на електроенергия и търговци), които ще доставят тока за бита.
Схемата предвижда правителството да определи базова цена, а ако цената на борсата надхвърли цената, ще бъдат изплащани компенсации за електроснабдителните дружества.
Парите за тази мярка трябва да дойдат от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Проблемът е, че в този фонд има дефицит от 1 млрд. лева, каза председателят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев (ГЕРБ) по време на дискусия, организирана от Института за енергиен мениджмънт. Причината е сривът в цената на на квотите въглеродни емисии - от около 100 евро на тон до около 50 евро. Рязко намалява и цената на тока, което свива приходите във фонда.
По закон във ФСЕС влизат средствата от продажбата на въглеродните квоти, както и 5% от приходите на производителите на електроенергия и операторите на мрежи.
Председателят на ФСЕС Диян Червенкондев обясни, че при очаквана средна цена на квотите от 88 евро за тон за регулаторния период (от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г.), през февруари тя е достигнала 49 евро. Недостигът само по този приход на фонда е 700 млн. лева.
В ЕС интересът към въглищните мощности намалява, съответно и цената на квотите върви трайно надолу, обясни още Червенкондев.
Той обаче посочи, че във ФСЕС са заделили средства и компенсации след 1 юли ще има. Става въпрос за средства предвидени, но неизплатени за компенсации за бизнеса.
От създаването на институцията през 2015 г. фондът е "подпомогнал" с над 3 млрд. лева цената на тока за бита.
Председателят на КЕВР Иван Иванов също потвърди намаляването на приходите във ФСЕС и заради по-ниската цена на тока на борсата - тя е около 150 лева за мегаватчас, а в предвижданията на енергийния регулатор за периода е записано 250 лева за мегаватчас.
Дори и ФСЕС да не трябва да плаща компенсации - ако цената на тока на борсата не надвишава базовата, определена от Министерския съвет, дефицитът ще тежи на цялата система, изтъкна още Добрев. Според него е нужно политическо решение за покриване на дефицита от бюджета, но допълни, че средства там няма. Той не изключи вариант да бъде увеличена вноската, която се дължи от производителите към фонда.
07.03.2024, 15:36 часа
404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha