Започна записването за участие във фестивала „Ежегоден шампионат по фолклор „Данфорови ритми“ в Галиче

Започна записването за участие във фестивала „Ежегоден шампионат по фолклор „Данфорови ритми“ в Галиче Сдружение „Роден двор“ от врачанското село Галиче започна подготовката за ежегодния фестивал "Локален шампионат по фолклор "Данфорови ритми", съобщиха организаторите. Той има конкурсен характер и събира на една сцена състави от различни населени места, които представят песни, танци и местни обичаи, разделени в две категории - певческа и танцова, и няколко подкатегории.
"Изпълненията ще бъдат оценявани от жури в състав Зорница Карчева, Ивка Лазарова и Даниела Тодорова", разказа председателят на сдружението Евелина Димитрова. По думите ѝ събитието е уникално преживяване за всички участници и зрители, както и за организаторите, чиято мисия е да възродят село Галиче. Името му идва от местната легенда за Данфоровия горун, който е емблема на събитието, а самото то се провежда под сенките на дърветата в Централния парк на селото.
В зависимост от броя на участниците ще се определят и дните, в които ще се организира – между 10 и 12 май. Затова е необходимо групите да заявят предварително своето желание да се включат, посочи Димитрова. 
Фестивалът се провежда от 2019 г., а от 2023 г. е признат от Европейската асоциация за фолклорни фестивали. Това дава право на класиралите се участници да представят традиционните си изкуства на по-големи национални и международни сцени. Миналата година в него са се включили състави от девет населени места./БТА
07.03.2024, 16:30 часа
239 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha