САЩ се готвели за руски ядрен удар в Украйна, Кремъл не коментира

САЩ се готвели за руски ядрен удар в Украйна, Кремъл не коментира

Кремъл отказа днес да коментира информацията на американския телевизионен канал Си Ен Ен, че в края на 2022 г. САЩ са започнали усърдно да се подготвят за евентуален руски ядрен удар в Украйна, предаде Ройтерс.
В събота Си Ен Ен информира, че правителството на президента Джо Байдън е било обезпокоено най-вече от вероятността Русия да използва тактическо или бойно ядрено оръжие в Украйна. Американският телевизионен канал съобщи, че разузнавателните служби на САЩ са получили информация за разговори между руски представители, в които изрично се е обсъждал ядрен удар през 2022 г.
"Слухове от този род излизат в различни вестници", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Не мисля, че си заслужава какъвто и да е коментар", добави той.
В същото време Песков коментира призива на папа Франциск към Киев за мирни преговори. Предстоятелят на Римокатолическата църква заяви, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря.
Прессекретарят на руския президент Владимир Путин каза, че подобен призив на папата е "напълно разбираем" и че Русия е готова да седне на масата на преговорите. Според Песков Киев изключва възможността за преговори поради погрешното си убеждение, че Западът може да победи Русия.
Москва нарича войната си в Украйна "специална военна операция", чиято цел е да гарантира собствената ѝ безопасност, докато за Киев и Запада това е яростна завоевателна война в колониален стил, отбелязва Ройтерс.
"Напълно разбираемо е, че той (папата - бел. ред.) говори за ползата от преговори", обяви Песков пред представители на медиите, добавяйки, че президентът Путин многократно е заявявал желанието на Москва да преговаря, противно на позицията на Киев.
"За жалост и изявлението на папата, и заявеното многократно от други страни, включително и от наша, в последно време срещат категоричен отказ", добави говорителят на Кремъл.
Той отбеляза, че ситуацията на бойното поле в Украйна е показала, че надеждите на Запада за нанасяне на "стратегическо поражение" на Русия са безпочвени. "Това е най-дълбоката заблуда, най-голямата грешка и развоят на събитията, най-вече на бойното поле, е най-яркото доказателство за това", заяви Песков.

11.03.2024, 15:45 часа
345 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha