Внимание! Увеличават се болните от варицела във Врачанско

Внимание! Увеличават се болните от варицела във Врачанско Ръст на заболелите от варицела се отчита във Врачанско. Справка на агенция BulNews в данните на Регионалната здравна инспекция показва, че случаите се увеличават плавно през последния месец. На седмична база, от по 6-има заболели, те вече са 12. 
Макар цифрата все още да не е прекалено висока, увеличението е от 100%. Освен това, този вид шарка е изключително заразен и, тъй като засяга предимно децата, обикновено след първия случай се разболяват цели класове или групи в ясли и детски градини. 
Освен това, обикновено обривът се появява 14 дни след заразяването. Носният секрет пък, който съдържа вируса, обикновено предхожда пъпките с 1-2 дни. По тази причина малчуганите често пренасят заразата на своите връстници, преди болестта да бъде разпозната. Следователно, обикновено се наблюдава лавинообразно увеличение на случаите. 
Освен варицелата, през изминалата седмица в областта за установени два случая на скарлатина. Болестта също често предизвиква епидемии в училища и детски градини през зимния сезон, но тази година обстановката в региона е спокойна. 
Има и един случай на ротавирус. 
 
12.03.2024, 08:40 часа
704 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha