България започва да издава шенгенски визи от 1 април

България започва да издава шенгенски визи от 1 април

От 1 април България ще започне да издава шенгенски визи. След като на 31 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз въведе "частичен Шенген“ за България и Румъния. Страните от ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол по морските и въздушните граници от март 2024 г. Този по сухопътните граници обаче остава.
Присъединяването на България към Шенгенското пространство е важна новина за чуждите граждани, които живеят или посещават страната. Българските визи и разрешения за пребиваване стават съвсем различни от преди, когато България не беше членка на Шенген, уточнява на сайта си МВнР. 
Оттам посочват, че издадената в България шенгенска виза ще бъде валидна за пътуване до нашата страна, както и до всички останали държави членки на Шенгенското пространство. От 1 април 2024 г. чужденците ще могат да използват българските си краткосрочни визи за достъп до всички страни от Шенген.
Документите ще са валидни за краткосрочен престой до 90 дни през всеки 180-дневен период. Точната продължителност е изрично посочена на визовия стикер.
На сайта си МВнР обяснява, че преди членството на България в Шенген българските визи са били валидни за пътуване до Румъния, Кипър и Хърватия. Сега всеки, който има българска шенгенска виза, ще може да пътува почти навсякъде в Европа.
Шенгенската виза не гарантира влизане в страната. Възможно е от посетителя да бъде поискано да представи допълнителни документи на границата.
Междувременно евродепутатите гласуваха нов закон за цифровизиране на шенгенските визи, който ще ги направи по-сигурни и достъпни.
Заявленията за издаване на визи ще бъдат обработвани от единна онлайн платформа, която ще информира кандидатите коя държава ще получи тяхното заявление (в случай на пътувания в няколко държави). 

15.03.2024, 16:12 часа
306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha