България се прощава с патриарх Неофит /снимки/

България се прощава с патриарх Неофит /снимки/ Днес изпращаме Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Духовникът, когото наричат църковен интелектуалец, човекът, който стана синоним на добрина, смирение и отдаденост, почина на 13 март. Петък и събота бяха обявени за дни на национален траур заради кончината на главата на Българската православна църква.
Траурната церемония в събота започна в 9.00 ч. В 9.30 ч. започна и заупокойната света литургия. Около два часа по-късно беше дадено началото и на опелото на Негово Светейшество, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква.
„Преди опелото слушахме ангелско пеене, така наречената херувимска песен. След това се нареждат всички служещи владици, митрополити, епископи - български и чужди. После се захожда към Просителната ектения, в моментите, в които вече народът не отговаря с „Господи, помилуй”, а с „Дай, Господи”. Следва евхаристийния закон”, обясни журналистът и писател Ангел Иванов.
Около 11:30 часа митрополит Йоан прочете синодалното слово. В него бяха изтъкнати всички добродетелни качества на патриарх Неофит. Беше изразена голямата и дълбока скръб, в която се намира БПЦ. И беше изразена благодарност от идването на Вселенския патриарх.
„В опелото ще чуем ред от молитви, които са универсални от векове”, обясни Ангел Иванов. В 12 ч. от площад „Св. Александър Невски“ тръгна литийно шествие до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13 ч. се провежда церемонията по погребение на Негово Светейшество. Гаубично оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, ще пренесе тленните останки на негово светейшество. В шествието ще участват и гвардейци.
Шествието с тленните останки на патриарха започва от площад „Св. Александър Невски“, по маршрут: ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Кн. Мария Луиза“ до храма „Св. Неделя“. То се провежда в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.
16.03.2024, 13:10 часа
177 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha