Проф. Светослав Малинов: Ще има правителство, но ГЕРБ и ДПС ще ще се стремят към собствено мнозинство

Проф. Светослав Малинов: Ще има правителство, но ГЕРБ и ДПС ще ще се стремят към собствено мнозинство Преговорите са в достатъчно напреднала фаза, за да е ясно, че ще има правителство. Това посочи политологът проф. Светослав Малинов.
В понеделник Мария Габриел трябва да получи проучвателен мандат от президента Румен Радев.
Проф. Малинов очаква той да бъде успешно изпълнен. Имаме коалиционно правителство по всички правила на демокрацията, независимо кой как го нарича, както и стабилно парламентарно мнозинство. Сега обаче дойде момент, в който всички ние искаме по-ясни правила за съществуване на тази коалиция, посочи политологът.
Според него като програма минимум трябва да се иска не просто да има ротация, а след нея да се съхрани мнозинството и да се продължи по този път на стабилизиране на управляващата коалиция.
"Невъзможно беше да се избегне първата ротация. Следващият път може би трябва да се съкрати до минимум пространството на тази ротация и ако може да се удължат сроковете ѝ. От инструмент за стабилизиране ротацията може да се превърне в източник на постоянно напрежение", предупреди Светослав Малинов..
"Когато повече от половината от Министерския съвет остава, когато няма никакви колебания относно премиера, остават няколко министерски позиции, които не могат "да преобърнат цялата кола", посочи политологът.
Ротационно управление в рамките на пълен мандат е аномалия, която трябва да избегнем, смята политологът.
ГЕРБ и ДПС в момента са устойчива парламентарна двойка. Те ще продължат своето сътрудничество и ще се стремят към собствено мнозинство.
ДПС мълчат, защото от тяхно име говори ГЕРБ, заяви още проф. Малинов в предаването "Неделя 150".
"Има и осъзнаване, че избирането на Пеевски е стратегически проблем за ДПС. Няма как неговото лично участие и активност да помага на ГЕРБ, обобщи политологът.
17.03.2024, 16:46 часа
183 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha