„Дори и мъртвите са гласували за Владимир Путин“: Критики от Запада за изборите в Русия

„Дори и мъртвите са гласували за Владимир Путин“: Критики от Запада за изборите в Русия „Режисирани и без реална конкуренция“ – така западни издания коментират изминалите избори в Русия, на които Владимир Путин удължи упралението си до 2030 г.
Резултатите сочат, че Путин е спечелил 87% от гласовете, като подкрепата за него се оказа по-голяма, отколкото на предишните четири вота, в които е участвал, пише „Ню Йорк таймс“.
„Президентът Владимир Путин затяга хватката си над Русия след ръководени от Кремъл избори“, пише Си Ен Ен в свой анализ. „Повечето опозиционни кандидати са или в мъртви, или в затвора, или в изгнание. Путин няма реална конкуренция“, посочват още от изданието.
„Освен Путин на изборите се явиха и трима други кандидати. Те не критикуваха директно властта на руския президент и тяхното участие беше по-скоро, за да замаскират изборите като легитимни“, пише британският „Гардиън“.
„Няма съмнение, че Путин ще използва тези избори като доказателство за масова подкрепа. Но подобни изкривени резултати за състезание, в което всички опозиционни кандидати бяха смачкани и вероятно дори мъртвите са гласували за Путин, рискуват да подронят авторитета на руския президент“, посочи „Политико“ в свой анализ. Те посочват също, че за първи път е имало толкова малко международни наблюдатели на руските избори.
Изборите в Русия: Кои са „опонентите“ на Путин, който се очертава да управлява повече от Сталин
„Няма да призовавам да се гласува против него“, казва един от претендентите за поста
Извън международния печат, критики дойдоха и от лидерите на различни европейски държави. „Няма да има писмо до Владимир Путин“, заяви говорителят на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.
След като станаха ясни резултатите от руския вот, от германското МВнР написаха в социалните мрежи „Псевдоизборите в Русия не са нито свободни, нито честни, а резултатът не изненадва никого. Управлението на Путин е авторитарно, той разчита на цензура, репресии и насилие“.
Британският външен министър Дейвид Камерън също осъди изборите в Русия, като заяви, че с тях Путин засилва хватката си върху властта. „Не така изглеждат свободните и честни избори“, каза той.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски също коментира вота. „Руският диктатор симулира нови избори. Путин е болен за власт и прави всичко, за да управлява вечно“, каза той. Зеленски допълни, че Путин трябва да бъде съден в Хага.
„Руските избори се случиха в контекста на натиск над обществото. Условията за провеждането на свободни, демократични избори, не са спазени“, коментираха от МВнР на Франция.
„В подобна атмосфера на не-свобода не може да има избори“, заяви латвийският външен министър Габриел Ландсбергис.
Критика очаквано дойде и от Съединените щати. „Изборите в Русия очевидно не бяха свободни и честни“, коментираха от Белия дом.
18.03.2024, 14:33 часа
235 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha