За първи път от три години: Инфлацията в ЕС падна под 3%

За първи път от три години: Инфлацията в ЕС падна под 3%

Годишната инфлация в Европейския съюз се е забавила под 3% за първи път от близо три години насам, показват последните данни на европейската статистическа служба „Евростат”.
Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари. Резултатът е и над три пъти по-нисък спрямо година по-рано, когато стойността бе 9,9%.
„Евростат” потвърди още, че инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% през февруари от 2,8% през януари. Година по-рано тя бе на ниво от 8,5%.
Базисната инфлация в еврозоната, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, се е забавила до 3,1% през февруари и е била с 0,2 процентни пункта по-ниска, отколкото през януари.
През февруари най-висок принос към годишната инфлация в еврозоната имат услугите (+1,73 процентни пункта), следвани от сектор „Храни, алкохол и тютюн“ (+0,79 пр. п.), неенергийни промишлени стоки (+0,42 пр. п.), докато енергията има отрицателно въздействие от -0,36 пр. п.
Най-ниските нива на инфлация са регистрирани в Латвия и Дания (по 0,6%) и Италия (0,8%), а най-високи са стойностите на инфлацията в Румъния (7,1%), Хърватия (4,8%) и Естония (4,4%). В сравнение с януари годишната инфлация е спаднала в 20 държави членки, останала е стабилна в пет и се е повишила в две.

19.03.2024, 12:09 часа
126 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha