Втори съд направи за смях МВР и освободи Червения пират

Втори съд направи за смях МВР и освободи Червения пират Втори съд направи за смях МВР като освободи от ареста Илко Захариев, познат като Червения пират. Именно на него вътрешното министерство първо прехвърли всички закани върху магистрати и политици, а после и дни наред го издирваше и не можеше да го хване.
Сега Софийският градски съд освободи окончателно от ареста Илко Захариев. Съдът отхвърли искането на прокуратурата да задържи за постоянно обвиняемия и потвърди определението на Софийския районен съд като посочи, че е налице вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност, съобщава БТА.
Обвиняемият да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание, посочи съдебният състав. Според съда, от 2016 г. Захариев има различни проявления, които евентуално сочат към влошено психично здраве. Той е отправял заплахи първоначално на близки и съседи, а след това - към публично известни личности. Съдът прие, че заплахите, отправени от Захариев, са такива, че не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени.
Този човек има нужда от лечение. Притеснен съм силно, разказа ми, че му дават някакви хапчета в ареста. Не съм уведомен да му е назначен лекарски преглед и да са му предписани такива, посочи служебният адвокат Георги Георгиев. Той добави, че срещу Захариев има и дело в Софийския районен съд по Закона за здравето, по който прокуратурата иска да бъде настанен за лечение за период от време.
Георгиев обясни пред медиите, че заплахите, изпращани от Захариев, са били групирани в десетки мейли и изпратени наведнъж към множество адреси. Той изрази съмнение дали е възможно клиентът му изобщо да изпрати съобщенията със заплахи.
Не е приключила съдебно-психиатричната експертиза, която да установи годността на обвиняемия да разбира значението на постъпките си и да ги ръководи, стана известно по време на заседанието.
По време на заседанието прокуратурата поиска Захариев да бъде задържан за постоянно в ареста и защити тезата, че не са налице основания за отмяната на задържането му. Също така бе посочено, че след задържането на Захариев в Столичната дирекция "Вътрешни работи" са постъпили сигнали от хора, , които се чувстват застрашени, тъй като са получили съобщения, изпратени от обвиняемия.
Само преди дни и Софийски районен съд отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и не наложи друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират.  Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма - до прокуратурата, МВР или други. Адресирал реплики до лица, за които е известно, че са обществено известни. Или пък срещу такива, за които се знае, че в последните месеци са публично известни, намират място в публикации и телевизионни предавания.
Отчита се това, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната. Или пък цели да придобие някаква обществена известност.
„Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. До подобен извод сочи и използваният изказ. Несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга”, се казваше в определението на съда.
На 27 февруари т.г. за Червения пират за първи път спомена директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. При коментар за заплахи срещу магистрати покрай Мартин Божанов-Нотариуса, той заяви в интервю за  „Здравей, България” по Нова тв, че човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри.  
После стана ясно, че зад "Червения пират" стои Илко Захариев от Сливен. Той беше задържан на 1 март в района на Боянските гробища. 
19.03.2024, 12:45 часа
331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha