Екатерина Асенова във Враца: Най-опасната работа е в строителството

Екатерина Асенова във Враца: Най-опасната работа е в строителството Най-опасният сектор в икономиката по отношение на трудовия травматизъм е строителството. Това стана ясно на среща във Враца по националната кампания на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, посветена на трудовия травматизъм. Кампанията се казва „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“ и е организирана с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, съобщи изпълнителният директор на агенцията Екатерина Асенова. 
„Само заедно можем да доведем до минимум трудовите злополуки. Трудещите се много ясно разбират какви са правилата, но не ги спазват, основно защото смятат, че ги ограничават или им пречат да свършат работата си навреме“, обясни Асенова. По думите ѝ в България съществуват около 2,3 млн.работни места, а проверяващите ги инспектори са около 450. 
Според изнесените от началника на отдел „Анализ на контролните дейности“ в Агенцията Александър Борисов данни за 2023 г. в страната са станали 540 инцидента. От тях 157 са довели до смърт, 92 са в следствие на инсулт или инфаркт, над 300 са причинили временна нетрудоспособност, 85 са с вероятност за инвалидизация.
Най-много от трудовите инциденти са станали вследствие на падане от височина, следва смазване или смачкване, удар от падащ предмет, поражение от електрически ток, затрупване от земна маса и др. Като основна причина Борисов посочи неспазването на правилата от всички по веригата – от ръководството  до работника.
Според ръководството на агенцията, хората сякаш са склонни да правят компромиси със здравето си и за това свидетелстват данните от миналата година – от подадените около 8300 сигнали за нарушения на трудовото законодателство само 5% са за рискови условия на труд.
Едно от нещата, които могат да променят ситуацията, е правилата за безопасност да се изучават още в училище, обясни Екатерина Асенова.
В област Враца за миналата година са станали 43 трудови злополуки, 35 от тях са свързани с работата, 11 са станали по време на отиване или връщане от работа. Има два смъртни случая - загинал шофьор на камион при пътнотранспортно произшествие и служител, блъснат от влак.
В срещата участваха представители на работодателски организации, собственици на фирми, ръководители на други институции, имащи отношение към трудовия травматизъм.
20.03.2024, 15:53 часа
1594 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha