Природният газ отново е най-евтината енергия за дома

Природният газ отново е най-евтината енергия за дома Сравнението на цените на енергийните източници през март тази година показва, че природният газ е най-изгодният избор за българските домакинства (0.10 лв./kWh с ДДС). От януари до март цената на газа поевтиня с цели 34%.
На фона на устойчивия спад в цената на природния газ, от 1 юли тази година се премахва по-ниската нощна тарифа за електроенергия и потребителите ще плащат тока на една цена. Това означава, че отоплението на електроенергия ще стане още по-скъпо. Трябва да се отбележат и промените в Закона за енергетиката, според които от 1 юли тази година влиза в сила пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия.
На фона на очертаващия се ръст в цената на електроенергията цената на природния газ се понижава осезаемо, като прогнозите са тенденцията за спад да продължи и през идните месеци. Потребителите, които се отопляват с природен газ, останаха по-спокойни и в разгара на зимния сезон сметките им се оказаха значително по-ниски в сравнение с онези, които са избрали отопление с електроенергия.
Природният газ е изключително ефективен, защото достига директно до домовете на клиентите без енергийни загуби при преноса. Съвременните газови уреди са много икономични и работят с коефициент на полезно действие над 90%. Освен това природният газ не замърсява околната среда и намалява значително вредните емисии в атмосферата!
21.03.2024, 11:27 часа
153 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha