Китайски банки спряха да приемат плащания в юани от Русия

Китайски банки спряха да приемат плащания в юани от Русия Няколко големи китайски банки са спрели да приемат плащания в юани от Русия и са започнали да връщат такива транзакции на клиентите си. Това съобщи Алексей Порошин, генерален директор на АО «Первая Группа» (First Group JSC) пред "Известия".
Причината е затягането на санкциите срещу Руската федерация. До скоро транзакциите бяха възможни както в рубли, така и в юани. 
Според Порошин, сред отказалите да приемат китайска валута от Русия са поне осем кредитни институции: Ping An Bank и Bank of Nengbo, заемащи 13-то и 15-то място по капитализация, Great Wall West China, Dongguan Rural Commercial, China Guangfa, Kunshan Rural Commercial, Shenzhen Rural Commercial и China Zheshang.
Освен това плащанията в юани не минават през банки с международно участие: CitiBank, Standard Chartered Bank, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Deutsche Bank и Mizuho Bank. Повечето от тях спряха да извършват сделки с руски клиенти преди две години, потвърждават събеседници на "Известия" от банковия сектор.
"Китайските банки блокират плащанията в юани от средата на януари", потвърдил друг източник пред изданието. Той отбелязал, че новите ограничения са породени от "опасения за възможно въвеждане на вторични санкции и натиск от страна на САЩ".
"Някои банки уведомиха своите клиенти, че временно спират да извършват транзакции в юани с Русия, но не публикуваха официално тази информация", казва Олег Абелев, ръководител на аналитичния отдел на Инвестиционна компания "Риков-Тръст".
"Отказът да се приемат плащания в юани ще затрудни руските компании да извършват плащания", отбелязва Алексей Тараповски, основател на Anderida Financial Group. Според него плащанията могат да продължат по няколко начина: чрез руска банка, транзакции с която все още се приемат в Китай, чрез откриване на клон на компанията в Китай или друга „приятелска“ страна, както и чрез партньори в Хонконг.
Преди това беше съобщено, че повечето банки в Китай са спрели да приемат доларови преводи от Русия.
В същото време три от четирите най-големи банки в Китай спряха изобщо да работят със санкционирани руски банки - Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) и Bank of China, припомня "Известия". 
21.03.2024, 16:03 часа
331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha