Над 40 са иззетите автомобили от пияни и дрогирани шофьори във Видинско

Над 40 са иззетите автомобили от пияни и дрогирани шофьори във Видинско Малко повече от половин година вече действа мярката за изземване на автомобили от пияни и дрогирани водачи. Промените в Наказателния кодекс бяха наложени през август миналата година след многобройните случаи на пътнотранспортни произшествия, предизвикани от шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Според информация, предоставена ни от сектор "Пътна полиция" - Видин от началото на действието на закона до края на 2023 година в областта са отнети 32 моторни превозни средства (МПС). През януари и февруари 2024 г. иззетите МПС са общо 13. Органите на реда също така посочиха, че към момента няма проблем с капацитета на определените за съхранение на иззетите автомобили места. 
Въпреки че в началото имаше мнения, че законът е прекалено строг, към този момент мярката продължава да действа и дори вече не предизвиква такива дискусии. Според някои от шофьорите, конфискуването на автомобили е наложително, за да може да бъде спряна войната по пътищата. Коментират също, че трябват още по-строги мерки, защото много водачи продължават да управляват под въздействието на алкохол или наркотици.
"Смятам, че мярката е правилна даже е и закъсняла, защото ако гледаме практиката в Европа, там отдавна вземат автомобили за по-малки неща от тези, даже и за гражданска, за винетка и т.н. Човек пил ли е, застава ли зад волана, не само неговият живот, а и всички останали живота на пътното платно, а и пешеходците застрашава. Още има случаи дори на известни лица в обществото, които трябва да дават пример да не карат така, но те си карат и с алкохол, и с наркотици. Аз съм за тази мярка, защото са опасни за насрещното, не ми е жал за тях, които им отнемат. Аз съм си карал пиян много пъти, не съм нарушавал, имало е хора, които никога не са пили и по-лошо карат от такива, които са пили. Мисля, че мярката не помага, продължават си нали. Значи ефектът какъв е, щом като продължават да нарушават?", на смятат шофьорите.
Автомобилите, които се изземат на пияни и дрогирани шофьори се съхраняват на паркинги до окончателно решение на съда за изземване в полза на държавата. След това отиват на търг организиран от Националната агенция за приходите.
21.03.2024, 16:28 часа
399 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha